Historie

De AWV de Zwaluwen kent een rijke historie. Bert Boom werd in 1968 wereldkampioen Stayeren in Brno. Tijdens de Olympische spelen in 1976 in Montreal pakte Herman Ponsteen een zilveren medaille op de individuele achtervolging. Andere Zwaluwen die actief waren op de Olympische Spelen waren o.a. Dick van Egmond en Eric Cent

 

In 1981 werd Hennie Stamsnijder wereldkampioen veldrijden in het Baskische Tolosa en was de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de profs. In het veld reed Stammie 8 titels bij elkaar. Ook werd hij 1 keer kampioen van Nederlands op de weg.

Een andere Zwaluw van naam is Jos Lammertink. De coureur uit Wierden werd Nederlands Kampioen op de weg bij de amateurs in 1978 en bij de profs in 1986. Ook bij de nieuwelingen en junioren reed hij naar enkele Nederlandse titels in het veld.

Verder werden in de loop der jaren Hans Boom (amateurs 1982) en Bram Tankink (2001 beloften)

In 1981 werd Hennie Stamsnijder wereldkampioen veldrijden in het Baskische Tolosa en was de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de profs. In het veld reed Stammie 8 titels bij elkaar. Ook de titel  kampioen van Nederland op de weg bij de amateurs staat op zijn palmares.