“ De Zwaluwen zit bij de familie Löwik in het hart, dat krijg je er nooit uit “

Al veertig jaar van de partij

Al sinds het begin van de jaren tachtig is Löwik Meubelen, tegenwoordig Löwik wonen en slapen, uit Vriezenveen als hoofdsponsor verbonden aan AWV De Zwaluwen. Toen Harrie Löwik als wielrenner toetrad tot de rijen der liefhebbers was dat meteen een start als sponsor. Want alle liefhebbers reden vanaf dat moment in kleding met daarop de naam Löwik meubelen. En toen later ook zoon Gerben bij de Zwaluwen als renner begon werd ook de jeugdafdeling gesponsord, waarop maar meteen besloten werd om dan ook maar alle andere renners te gaan sponsoren. Nu, meer dan 40 jaar later, is Löwik wonen en slapen uit Vriezenveen niet meer weg te denken als clubsponsor van de Zwaluwen.

Löwik en de Zwaluwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Het contract is onlangs weer verlengd, daar hebben we niet lang over nagedacht, is bijna een automatisme geworden, zegt Gerben. Hij zegt het met een grijns op het gezicht, want Löwik en de Zwaluwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De toch al uitgebreide winkel in het voormalige fabriekspand van Jansen en Tilanus is in de loop der jaren omgebouwd tot een supermoderne zaak over meerdere etages. Het straalt rust en klasse uit.

Herinneringswand

Wie binnenkomt loopt vrijwel meteen langs de “herinneringswand “, met veel foto’s uit het verleden, aangebracht onder de slogan “ Vroeger ondergoed, nu goed in uw interieur “ . Verleden, dat terug gaat tot het midden van Vriezenveen, waar opa Löwik klein begon. Wie het nu ziet kan het zich nauwelijks voorstellen. Ook Löwik ontkwam niet aan de negatieve gevolgen van de corona, winkelsluiting. Op 15 december 2021 moest ik opnieuw de zaak sluiten, hopelijk is dat de laatste keer geweest, zegt Gerben aan het begin van ons gesprek. De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een ware meubelboulevard. Veel meubelmerken hebben hun eigen afdeling binnen het geheel. Zo is er op ieder gebied en voor iedere beurs een keuze te maken. Het heeft geleid tot bezoekers uit heel Nederland. Die deze maand ook voor het eerst op zondag kunnen winkelen, een unicum in Vriezenveen, voorlopig als korte proef.

Hart voor de wielersport

Met Löwik wonen en slapen heeft de Zwaluwen een clubsponsor met hart voor de wielersport binnengehaald. Harrie Löwik is vooral een echte liefhebber, houdt van de wielersport en de wereld er omheen. Niet alleen clubsponsor van de Zwaluwen maar had ook vele jaren zijn eigen wielerteam , het team waaruit veel renners de stap naar de beroepsrenners hebben gemaakt. Namen ? Denk aan Tom Veelers, Joost Posthuma, Bram Tankink, Rik Reinerink, Rudi Kemna, Bouke Mollema en Robert Gesink. Het liefst ging Harrie mee in de koers als gast in de ploegleiderswagen. Daarnaast bezocht hij veel grote wielerevenementen, tot op de dag van vandaag. In de zaak komt hij nog bijna dagelijks, zo niet zit hij in Spanje, zegt Gerben. Zelf kan Gerben ook terug kijken op een prachtige wielercarrière. Tien jaar reed hij tussen de profs, in (top)teams als Rabobank, Chocolade Jacques, Farm Frites en

Vacansoleil. Reed de Giro en de Vuelta uit en moest vanwege het ontstaan van een “derde bal “ opgeven in de Tour van 2005. Winst was er o.a. in een etappe in de Ronde van Duitsland, een etappe in Franco-Belge en eindwinst in de Ster Electro Tour. Op 30 juni 2010 stopt hij als profrenner om toe te treden tot de directie van Löwik.

De Zwaluwen, dat krijg je er nooit uit

De Zwaluwen mag na ruim 40 jaar nog steeds heel trots zijn op zijn clubsponsor, die komend jaar 90 jaar bestaat. Bemoeien met de club op zich doet Gerben niet of nauwelijks. Niet nodig, zelfs ongewenst, zegt hij zelf. Maar alles heeft zijn uitzondering, zo ook nu. Dus zijn de huisstijl-kleuren van Löwik wonen en slapen nu ook de kleuren van de Zwaluwen. Het geel-rood vervangen door magenta en zwart. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het er flitsend uit ziet.

De Zwaluwen en Löwik, een prima combinatie. Of, zoals Gerben het zegt: “ De Zwaluwen zit bij de familie Löwik in het hart, dat krijg je er nooit uit “.