Grote belangstelling NK veldrijden jeugd

De animo onder renners vanuit het hele land om deel te nemen aan het Nederlandse Kampioenschap Veldrijden voor de jeugd in Almelo is groot.

De animo onder renners vanuit het hele land om deel te nemen aan het Nederlandse Kampioenschap Veldrijden voor de jeugd in Almelo is groot. De organiserende vereniging AWV De Zwaluwen ontving al ruim driehonderd inschrijvingen voor de nationale titelstrijd, die op zaterdag 28 januari op het clubparcours De Sumpel wordt verreden. Er wordt op deze dag gestreden om maar liefst zeventien verschillende titels, dertien voor de jeugd en vier voor ID-renners, oftewel coureurs met een verstandelijke beperking.

DERDE KEER ORGANISATIE KAMPIOENSCHAP

AWV De Zwaluwen organiseerde in het verleden al drie keer eerder een nationaal kampioenschap voor de jeugd. In 1998 reden de veldrijders om de nationale titels in Wierden, in 2003 stond in Almelo het NK op de weg op de rol en in 2009 kwamen de veldrijders ook al naar Almelo om in de modder te strijden voor het rood-wit-blauw. Onder de winnaars van toen was onder andere de huidige Nederlands kampioen op de weg Pascal Eenkhoorn. Omdat AWV De Zwaluwen de jeugd hoog in het vaandel heeft, is ook nu gekozen voor de jongste categorie renners die uitkomen bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Onder de deelnemers zijn ook 25 leden van de organiserende vereniging. Doel is om hen en alle gasten uit de rest van het land een onvergetelijke dag te bieden, waarbij iedereen met inzet en plezier het beste uit zichzelf kan proberen te halen.

Verschillende parcoursen

Er staan op 28 januari dertien kampioenschappen voor jongens en meisjes in de leeftijdsklasse acht tot en met veertien jaar op de planning. En vier kampioenschappen voor renners met een verstandelijke beperking, oftewel de ID-renners. De eerste start is om 9 uur voorzien, de laatste wedstrijd start om 16.30 uur. Daarna worden alle kampioenen op het podium verzocht voor een groepsfoto. De NK’s worden verreden op twee (deels) verschillende parcoursen, die respectievelijk 1,2 en 1,8 kilometer lang zijn. Op die manier kan het publiek de renners in alle leeftijdsklassen verschillende keren start/finish zien passeren. De organisatie van het kampioenschap kan dit NK alleen maar realiseren dankzij de inzet van de vrijwilligers die ervoor zorgen dat AWV De Zwaluwen en Almelo niet alleen in de eigen regio maar ook nationaal op de wielerkaart gezet staat. De vereniging bracht al vele kampioenen voor zoals meervoudig wereldkampioene op de baan Kirsten Wild en wereldkampioen veldrijden Hennie Stamsnijder. Maar bovenal bezorgt de vereniging al decennia veel renners de mogelijkheid om op hun eigen niveau te kunnen sporten in een veilige omgeving met een gedreven en kundige begeleiding. Het publiek is welkom om met eigen ogen te komen kijken naar kampioenschappen, ongetwijfeld zien zij de opvolgers van Mathieu van der Poel en Marianne Vos al aan het werk.